Waarom?

Voor allerlei zaken in ons dagelijks leven maken we gebruik van energie. Om te koken, voor verwarming van huis of kantoor, voor het gebruik van apparaten als tv en computer enzovoorts. Ongemerkt zijn we in de loop der jaren best gewend geraakt aan al deze voorzieningen om ons heen.

Aanleiding: het energievraagstuk

Staat u er wel eens bij stil dat we voor onze energiebehoefte grotendeels afhankelijk zijn van grote multinationals en olieproducerende landen? Dat veel van onze energie gewonnen wordt uit miljoenen jaren oude fossiele bronnen? Het in korte tijd verbranden hiervan heeft enorme gevolgen voor het milieu. Daarnaast raken de bronnen steeds verder uitgeput. Dit merken we ook in de stijging van de energieprijzen van de afgelopen jaren. In de afgelopen tien jaar is de stroomprijs verdubbeld en de gasprijs zelfs verdrievoudigd. De verwachting is dat deze prijzen, mede door de steeds hogere belastingen hierover, alleen maar blijven stijgen.

Duurzame energie: de oplossing!

Wanneer energie steeds duurder wordt en fossiele bronnen opraken, wat dan? De oplossing ligt binnen handbereik: duurzame energie is het sleutelwoord. Duurzame of hernieuwbare energie is energie die afkomstig is uit bronnen die niet snel op kunnen raken, zoals zonlicht, aardwarmte, waterkracht of windkracht. Daarnaast hebben ze het grote voordeel dat ze minder negatieve gevolgen voor het milieu hebben, doordat er geen of minder uitstoot van CO2 is. De technieken om duurzame energie op te wekken zijn er al. En die verdienen zich sneller terug dan u wellicht denkt. Het wordt tijd dat wij daar meer gebruik van maken.