Energiecoöperatie Oss               Samen maken wij onze omgeving energieneutraal!

underline

Ook particulieren kunnen BTW op zonnepanelen terugvragen. Enkele praktische tips.


Eerder informeerden wij u al over het terugvragen van BTW op zonnepanelen door particulieren. Dat terugvragen is betrekkelijk eenvoudig. U kunt dat best zelf. In verband daarmee enkele praktische tips.

Tipskl

 

Particulieren die hun BTW op zonnepanelen en de installatie daarvan terug willen vragen, moeten administratieve stappen zetten. Ze kunnen tegelijkertijd verzoeken om (na de BTW-teruggave) ontheffing van de verplichting tot het doen van BTW-aangiften. Het verzoek om teruggave en ontheffing kunnen zelfs in dezelfde envelop naar de Belastingdienst worden gestuurd.

Stap 1 – Invullen formulier “Opgaaf startende ondernemer”

Vanaf het moment waarop u begint met stroom leveren aan het netwerk (installatiedatum zonnepanelen) bent u voor de BTW ondernemer. Wilt u de BTW op uw zonnepanelen en de installatiekosten terugvragen dan moet u zich als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Dat kan al voordat uw zonnepanelen worden geïnstalleerd. U kunt zich bij de Belastingdienst aanmelden via het formulier: “Opgaaf startende ondernemer”. Dit formulier kunt hier downloaden: www.belastingdienst.nl. De meeste vragen op het formulier spreken voor zich. Toch wat toelichting.
Bij vraag 6 vermeldt u één opdrachtgever. Het elektriciteitsbedrijf waaraan u stroom, opgewekt met uw zonnepanelen, terug levert.
Bij vraag 7 geeft u uw inkomenssituatie op. U werkt nul uren per week voor uw onderneming (7b). Het verlies over het eerste jaar is de aanschafprijs van uw zonnepanelen (7c: dus met een min voor het getal). Bij 7d vult u uw bruto inkomen in.  
Bij vraag 8a mag u een ruwe schatting van uw omzet invullen: € 100 à € 200 voor een systeem van 1440 wattpiek. Bij vraag 8b vult u nogmaals de kosten van uw zonnepanelen in maar dan zonder min.

Stap 2 - Reactie Belastingdienst

Na ontvangst van uw aanmeldingsformulier, zal de Belastingdienst u een zogenaamde “vaststelling” toesturen. Doorgaans zal de Belastingdienst daarmee bevestigen dat u als BTW-ondernemer bent aangemerkt. In die vaststelling wordt u dan ook een BTW-nummer toegekend. Vervolgens ontvangt u per brief uw inlognaam en enkele dagen later uw wachtwoord. Daarmee kunt u digitaal BTW-aangifte doen.

Stap 3 - BTW-aangifte

Vanaf het moment dat u ondernemer bent, moet u BTW-aangifte doen. Particulieren die de BTW op hun zonnepanelen terugvragen zullen iedere kwartaal een aangifte moeten indienen.
In het vorige artikel (“Ook particulieren kunnen BTW op zonnepanelen terugvragen!”) is al uitgelegd: in uw BTW-aangifte mag u forfaits invullen. Op die wijze kunt u eenvoudig de BTW  berekenen over de door u aan het energiebedrijf terug geleverde (zonne)stroom. Hieronder staat nogmaals de tabel die u daarbij mag hanteren.

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar Forfait
     0  - 1000 €   20
1001 -  2000 €   40
2001 -  3000 €   60
3001 -  4000 €   80
4001 -  5000 € 100

De tabel vermeldt de BTW die u op jaarbasis moet afdragen op basis van het vermogen van uw zonnepanelen. De per kwartaal af te dragen BTW bedraagt het jaarlijks forfait gedeeld door het aantal kwartalen dat u aangifte moet doen tot het einde van het jaar. Bijvoorbeeld: voor een standaardsysteem van 1440 Wattpiek geldt een jaarlijks forfait van € 40. Per kwartaal moet dan 10 euro aan BTW worden afgedragen. In uw BTW-aangifte vraagt u ook de BTW terug die u betaalde over uw zonnepanelen en de installatie daarvan. Voor de particulieren die vorig jaar zonnepanelen hebben aangeschaft, zal dat in de meest gevallen in de (deze maand in te dienen) aangifte vierde kwartaal 2013 gebeuren.
U kunt de Belastingdienst vragen om per sms herinnerd te worden aan uw kwartaalaangifte BTW: www.belastingdienst.nl.

Stap 4 - Voor de toekomst ontheffing vragen van BTW-aangifte

In het vorige artikel attendeerden wij u ook op de zogenaamde “kleine-ondernemersregeling (KOR)”. Indien u jaarlijks € 1.345 of minder aan BTW hebt af te dragen, kunt u ontheffing vragen voor het doen van BTW-aangiften. Daarmee bereikt u: wel de BTW op de zonnepanelen en installatiekosten teruggekregen maar vervolgens geen omkijken meer naar BTW-aangiften.
Voor het verzoek om toepassing van de KOR zou u de volgende tekst kunnen gebruiken.


Geachte heer/mevrouw,

Ik lever stroom – opgewekt met mijn zonnepanelen - aan het elektriciteitsnetwerk. In verband daarmee ben ik ondernemer voor de omzetbelasting en heb ik mij als zodanig aangemeld. In het jaar van aankoop en installatie heb ik de BTW op de zonnepanelen en installatiekosten verrekend met de af te dragen BTW. In de jaren daarna zal de BTW die ik op jaarbasis moet afdragen minder zijn dan € 1.345. Daarom doe ik met ingang van 1 januari 2014 een beroep op de regeling voor kleine ondernemers en verzoek ik u mij op basis daarvan ontheffing te verlenen van het indienen van aangiften omzetbelasting. Graag ontvang ik een schriftelijke bevestiging van die ontheffing.

Hoogachtend,

Zoals eerder is aangegeven, u kunt dit ontheffingsverzoek meesturen met het formulier “Opgaaf startende ondernemer” (stap 1).

Vragen?

Heeft u vragen? U kunt dan de belastingtelefoon bellen: 0800-0543. U kunt dan ook, vrijblijvend, contact met ons opnemen.

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-26373669 of via contact formulier

Inschrijven Nieuwsbrief