Energiecoöperatie Oss               Samen maken wij onze omgeving energieneutraal!

underline

Duurzaam programma Buurkracht helpt bij energie besparen of opwekken

De Energiecoöperatie Oss (i.o.) werkt samen met Enexis om in de Osse staatsliedenbuurt energie te besparen en hernieuwbare energie op te wekken. Het project draagt de naam “Buurkracht”.eerste-buurkracht-buurt

De Energiecoöperatie Oss zet zich in voor het duurzamer maken van de gemeente Oss. De Energiecoöperatie Oss is daarom samen met Enexis in de Osse staatsliedenbuurt (Ruwaard) het programma Buurkracht gestart. De staatsliedenbuurt is daarmee de eerste Buurkrachtbuurt in Nederland.

Het programma Buurkracht helpt mensen die energie willen besparen of opwekken om samen in de buurt maatregelen te nemen, zoals dak-, vloer en spouwmuurisolatie, zonnepanelen en dubbel glas. De Energiecoöperatie Oss en Enexis bieden buurtbewoners daarbij ondersteuning en geven de bewoners inzicht in hun eigen energieverbruik.

Uit onderzoek blijkt, ruim 3,5 miljoen mensen in Nederland staan open voor energiebesparende maatregelen. Maatregelen die het energiegebruik soms met tientallen procenten omlaag kunnen brengen. Goed voor ons leefmilieu en goed voor de portemonnee. Toch komt het er in de praktijk vaak niet van. Maar wat soms individueel onmogelijk lijkt, lukt samen wel. Daar speelt het project Buurkracht op in. De kracht van Buurkracht ligt in de kleinschalige opzet. Samen met je buren aan de slag in je eigen buurt.

Buurten die meedoen aan Buurkracht krijgen kosteloos en met voorrang slimme meters. Met de slimme meter krijgen de buurtbewoners inzicht in hun energieverbruik. De individuele meetgegevens, die alleen voor het individu zichtbaar zijn, worden via een afgeschermd gedeelte op www.buurkracht.nl aan de deelnemers beschikbaar gesteld. In dit afgeschermde gedeelte kunnen de deelnemers hun eigen energieverbruik ook vergelijken met het gemiddelde energieverbruik in hun buurt. Zodat ze nog gemotiveerder raken hun eigen energieverbruik naar beneden te brengen.

Na de nodige voorbereidingen, was het op 25 november jl. dan zover. Het eerste Buurkrachtproject ging van start met een buurtbijeenkomst in het clubgebouw van SV Ruwaard. Met ruim negentig belangstellende was de staatsliedenbuurt bovenverwachting goed vertegenwoordigd. Inmiddels waren drie, voor de staatsliedenbuurt representatieve, woningen beoordeeld op de mogelijkheden tot energiebesparing. De resultaten werden die avond besproken. Zo de belangstellenden inzicht gevend in hun mogelijkheden tot besparing van energie en kosten. Inmiddels zijn de vervolgstap-pen in voorbereiding.

De Energiecoöperatie Oss spant zich in ook in andere buurten van de gemeente Oss Buurkracht-projecten van de grond te krijgen. Wordt dus vervolgd.

Inschrijven Nieuwsbrief